"Berusende... Stærk og vedkommende filmkunst - fyldt med nærende substans" Berlingske Tidende
"Ualmindeligt medrivende - en skræmmende og følelsesmæssigt stærk oplevelse" Kristeligt dagblad
"Et vanvittig relevant budskab... de ungeskuespillere er fantastisk intense" Nordjyske
"Rystende realistisk... Ingen går uberørt fra biografen" TV2 Lorry Brunch
"Umådelig vigtigt og eviggyldigt stof... som debatoplæg og øjenåbner er den en af årets bedste biografpremierer" DR Filmland
"Yderst vellykket... kommer hele vejen rundt om fascismens psykologi" Børsen
"Interessant... tankevækkende... spændende" B.T.
"Genialiteter i Gansels film... spillet er særdeles intenst" Byenkalder
"En underholdende film med et interessant historisk og psykologisk twist... Jürgen Vogel leverer en pragtpræstation" ONFilm
"En tætlukket og spændende thriller" Fyens Stiftstidende
"Filmen burde være obligatorisk i skolerne" Ekstra bladet
"En glimrende tysk film, der bestemt fortjener ens opmærksomhed" ON-Z
Filmland.dk
"Skuespillet glimrende og filmens pointer og morale så afgjort en gentagelse værd" Information
Sundance-nomineret tysk drama som sætter skræmmende spor i vores bevidsthed om vores samfunds sårbarhed overfor påvirkninger og omvæltninger. Filmen er baseret på en virkelig hændelse fra USA i 1967, hvor en gymnasielærer i et eksperiment forsøger at delagtiggøre sine elever i de mørke mekanismer bag nazismen og andre totalitære kræfter. Men det umiddelbart uskyldige skoleforsøg kommer ud af kontrol... En moderne pendant til den klassiske "Fluernes herre". Jürgen Vogel fra "Den frie vilje" spiller hovedrollen i en film instrueret af Dennis Gansel.
Rainer Wenger er gymnasielærer og står foran at forberede årets temauge. Hans kollega Wieland har snuppet temaet 'anarki' for næsen af ham og han står tilbage med det noget mere altmodisch klingende tema 'enevælde'. Men Wenger får den idé at teste sine elever på en helt særlig facon og da eleverne samtidig strømmer til hans hold og langt væk fra den støvede Wieland, bliver det ikke svært for ham at få lukket op for godteposen. Allerede den første dag spørger han sine elever, om et enevælde eller dikatatur som Det Tredje Rige kunne ske igen. Eleverne svarer benægtende, at man er blevet klogere siden dengang... Men er man nu også det? Det diskuteres hvilke forhold, der skal til for at skabe og opretholde et diktatur og inden nogen ved af det, er eleverne selv i gang med at skabe de perfekte rammer gennem deres nyskabte bevægelse, som de navngiver "Bølgen". De fleste elever er så begejstret for Wengers facon, at de engagerer sig med hud og hår. Det gælder bl.a. enspænderen Tim, som pludselig ser en mening med sit liv mens andre, der stiller spørgsmål til projektet, skubbes ud i kulden. Wenger lader selv sin nyvundne succes stige ham så meget til hovedet, at han først sent indser, hvad der går for sig... og vælger at bruge elevernes nærmest skræmmende engagement til den ultimative test.
Filmen er af Hollywood Reporter kaldt "Brillant... forførende og skræmmende" og Variety skrev "Kraftfuld - stærke skuespilpræstationer". Filmen blev ved German Film Awards belønnet med to priser: Guldprisen for bedste mandlige birolle, Frederick Lau (i rollen som Tim) og bronze-prisen for bedste film. På Sundance Film Festival var den nomineret til Grand Jury Prize.
Jürgen Vogel kendes i Danmark fra sin stærke præstation i Matthias Glasners "Den frie vilje", som indbragte ham en sølvbjørn på filmfestivalen i Berlin.
Instruktøren Dennis Gansel siger om "Bølgen", at han læste bogen i gymnasiet og har tænkt over den lige siden. "Grupper kan være venlige og harmløse, men de kan også være farlige. Det er uhyggeligt, så hurtigt det kan udvikle sig. Tænk bare på, hvad der skete i USA efter 11.september." Trods tyskernes arv efter 2.verdenskrig mener Gansel ikke, at tyskerne er blevet mere forsigtige overfor karismatiske ledere eller andre manipulerende grupper, end andre befolkningsgrupper. "Det ville være forkert at afvise muligheden for, at et nazidiktatur kunne opstå i Tyskland igen", siger Gansel. Dennis Gansel har tidligere været vist i Danmark med filmen "Napola".
Filmen bygger på en virkelig hændelse, der er beskrevet i romanen "The Wave" af Morton Rhue. Bogen handler om et eksperiment, der fandt sted på en californisk skole i 1967, hvor læreren Ron Jones disciplinerede eleverne og udstødte alle der måtte have en anden mening. "Bølgen" er i USA tidligere filmatiseret i 1981: Novellefilmen med titlen "The Wave" med Bruce Davison har siden været en del af pensum for mange skoleelever rundt om i verden.
UNDERVISNINGSMATERIALE ER TILGÆNGELIGT PÅ WWW.DFI.DK