Originaltitel
The Great Dictator
Land
USA
Genre
Komedie, Drama
År
1940
Spilletid
125
Censur
A



  "En filmhistorisk milepæl. Hylende morsomt, men også skræmmende relevant. Filmkomik med uovertruffen timing"  Politiken
  "Genialt mesterværk. 'Diktatoren' når svimlende højder"  Filmmagasinet Ekko
  "Chaplins genistreg... lige så skræmmende relevant i dag som dengang i 1940"  Filmz 

  "Et centralt værk i filmhistorien... lyser endnu som en flammende fakkel på en tilfrosset klode"  Cphcul.
  "Chaplins mesterværk"  Alt for Damerne
  "En af Chaplins bedste og et hovedværk i filmhistorien"  Ordet
  "Rørende, øm og historisk sjov"  Moovy
"Mesterværk... en genial film"  Berlingske 


For første gang i 42 år får Charles Chaplins måske mest markante film repremiere i de danske biografer – og det i en ny-restaureret digital kopi i anledning af 75-års jubilæet, så Chaplin står flottere end nogensinde. Tiden viser desværre, at filmen er mindst lige så aktuel i dag, som da den kom frem.

For dem, som ikke skulle kende til handlingen i ”Diktatoren”, er det slående, at Chaplin havde en umiskendelig lighed med Adolf Hitler. De var sågar født med kun få dages mellemrum, Chaplin den 16.april 1889 og Hitler den 20.april. Begge har de samme karakteristiske smalle sorte overskæg og i statur er de også noget nær ens. Nogen vil vide, at Chaplin var Hitlers store idol og derfor havde tillagt sig Chaplins særkende. Efter sigende syntes Hitler endda godt om ”Diktatoren”, som han skulle have fundet vældig morsom.

 

Filmen udspiller sig i det fiktive land Tomania, hvor diktatoren Adenoid Hynkel (Chaplin) har overtaget magten. Han drømmer om en ren arisk race, om at udrydde jøderne og at overtage verdensherredømmet. Hans højre hånd er ministrene Garbitsch og Herring.

En jødisk barber (også Chaplin) ligner tilfældigvis Hynkel på en prik. Han blev såret under 1.verdenskrig og har tilbragt tyve år på hospitalet uvidende om de omvæltninger, der er sket i hans land. Da han vender tilbage til sin barbersalon i ghettoen, står den uberørt af tidens tand. Han ved ikke selv, hvor lang tid, der er gået. Men kort efter går Hynkels tropper til angreb på ghettoen og smadrer vinduerne. Den ulykkelige barber finder dog glæde i den smukke Hannah og deres venskab udvikler sig til kærlighed. Men på magtens tinde har Hynkel planer om at invadere nabolandet Osterlich og har brug for finanser. Han søger derfor lån hos den jødiske finansmand Schultz. Da denne tillader sig at betvivle Hynkels motiver, slår han igen hårdt ned på jøderne og barberen ender sammen med Schultz i koncentrationslejr. Efter en flugt bliver barberen og Hynkel imidlertid forvekslet med hinanden. Hynkel arresteres af sine egne soldater, mens barberen ender på Hynkels talerstol.

”Diktatoren” var den første film, hvor man rigtigt hørte Chaplin tale. Han var en af stumfilmens største stjerner, større end Douglas Fairbanks, Gøg og Gokke, Buster Keaton, Harold Lloyd og alle dem, vi har glemt i dag. I ”Diktatoren” medvirker også Paulette Goddard som Hannah, som Chaplin var gift med på det tidspunkt. Filmen er fra 1940 og dermed lavet i begyndelsen af 2.verdenskrig og før USA trådte ind i krigen. Bortset fra England, fik filmen først premiere i Europa efter krigens afslutning. Frankrig var først med premiere i april 1945. Danmark fulgte i december 1947. Filmen blev nomineret til fem Oscars for bedste film, bedste mandlige hovedrolle, bedste mandlige birolle, bedste originalmanuskript og bedste originalmusik, men til Chaplins store forbitrelse vandt den ingenting. I dag er filmen placeret som nr. 54 på IMDBs liste over verdens bedste film.

 

I 1972 modtog Chaplin en æres-Oscar, hvor han fik 12 minutters stående applaus fra Hollywoods store stjerner. Det længste bifald i akademiets historie. Statuetten blev overrakt af Jack Lemmon. Året efter blev det til endnu en Oscar til Chaplin, da Chaplin vandt en Oscar for musikken til ”Rampelys” (Limelight) fra 1952. Filmen fik imidlertid ikke premiere i Los Angeles før 1972. Datidens regler gjorde, at den derfor var kvalificeret til at deltage i Oscar-nomineringerne 1973. ”Rampelys” får i øvrigt dansk repremiere i løbet af 2017, så der er mere at glæde sig til.


http://www.charliechaplin.com/



Gå tilbage til listen