Originaltitel
The Kid
Land
USA
Genre
Drama, Komedie, Familiefilm
År
1921
Spilletid
53
Censur
A  "Mesterværk. Kvalitet på dette niveau går aldrig af mode"  Politiken

  Cphculture

  "Genial. En vittig og bevægende klassiker"  Berlingske

  "Hjerteskærende morsom"  BT

  "Et tidsløst mesterværk"  Cinemazone

  "Rummer det hele og lidt til... går op i en højere enhed"  Jyllands-Posten


Årets julefilm og lige så eviggyldig nu som i 2104 skrev BT ved filmens seneste repremiere i '04 og sagen er vel den, at filmen er lige så ubeskriveligt rørende i dag, som da filmen kom frem i 1921. Chaplins højt elskede klassiker vises igen i biograferne og nu i ny digital version. Smukkere end nogensinde. 

Charlie Chaplin er vore alle sammens store komiker. Hans plejebarn i denne film er Jackie Coogan, født 1914, som var barn af en mor, der selv var barneskuespiller og en far, som var danser. Jackie optrådte allerede som 4-årig og det var på scenen, han blev opdaget af Chaplin, som på stedet udtænkte en film med den lille dreng i en central rolle. Chaplin efterprøvede talentet yderligere ved at give Jackie en lille rolle i ”A Days Pleasure” i 1919 og i 1921 fik han så hovedrollen som ”The Kid”. Så markant var præstationen, at han som voksen skuespiller stadig var bedst husket fra denne klassiske film, der oprindelig var stum, men som bl.a. i 1971 fik et helt nyt score komponeret af Chaplin selv.

Succesen som ”The Kid” gav Jackie Coogan hovedrollen i 1923 som ”Oliver Twist” og som 9-årig var han blandt de bedst betalte skuespillere i Hollywood. Det afstedkom hovedroller i ”Daddy”, ”Circus Days”, ”Long Live the King”, ”A Boy of Flanders”, ”Robinson Crusoe Jr.” og ”The Rag Man” m.fl. Dette fortsatte indtil teenageårene med titelrollerne i ”Tom Sawyer” og ”Huckleberry Finn”, som afløstes af mindre markante roller op gennem 30’erne samtidig med, et opslidende retsopgør om hans tilgang til de summer, han optjente som barnestjerne, forvaltet af hans mor og stedfar efter hans fars død i 1935, blev debatteret grundigt i pressen. Han var gift tre år med Betty Grable og deltog i 2.verdenskrig.

I 1947 vendte han tilbage til filmen i ”Kilroy Was Here”, men nåede aldrig sin  tidligere stjernestatus og fandt efterhånden også over til tv, hvor han i 60’erne og 70’erne opnåede en vis succes som onkel Fester i ”Familien Addams”. I 1955 instruerede han ”Flugten til Danmark” og i 1960 ”Escape From Terror”, begge uden stort held.

Da Chaplin vendte tilbage til USA efter års eksil i Europa, var Coogan mødt op i lufthavnen for at modtage ham. Chaplin havde ingen problemer med at genkende sin barndomsstjerne og Coogan erindrede dette øjeblik som hans mest stolte, da Chaplin sagde: ”Ved du, jeg tror, du er den, jeg allerhelst vil se”.

Jackie Coogan fortsatte som skuespiller op gennem 70’erne og begyndelsen af 80’erne med småroller, bl.a. i ”Den lille udbryder” fra 1982 indtil sin død i 1984 efter et hjertetilfælde. 

 

Historien i ”Chaplins plejebarn” er, at en moder ude af stand til at tage sig af sin baby efterlader barnet i en bil og lægger en papirlap til ejeren om at tage sig af ham. Da bilen imidlertid stjæles, bliver drengen smidt i en skraldespand af to skumle mænd. Chaplin finder det lille barn og tager drengen til sig.

Efter fem år er Chaplins plejebarn en herlig skarnsunge, der gør sit til gang i omsætningen hos Charlie, der tjener som glarmester. Samtidig har barnets moder fået styr på livet og succes som sangerinde. En dag finder hun et sygt barn på gaden og uvidende om, det er hendes egen søn, får hun ham hjem til Chaplin og de får tilkaldt en læge. Da denne finder ud af, at drengen ikke er Chaplins eget barn, fjerner politiet den ulykkelige knægt og skæbnen vil, at Chaplin må se sit plejebarn taget fra ham endnu en gang før den rørende slutning.


Gå tilbage til listen